Tekstschrijver vs. spellingscontrole

Het beste uit teksten halen, teksten laten aansluiten bij de doelgroep en kijken naar opbouw en structuur. Het is voor mij dagelijkse kost. Maar waar let ik als tekstschrijver op als ik teksten nalees en redigeer? Wat zijn dingen waar ik als professional wel naar kijk, maar waar een spellingscontrole geen rekening mee houdt? Die vraag wordt me regelmatig gesteld, vandaar in deze blog het antwoord.

Structuur
Ga je van A naar B of sla je B over en ga je van A eerst naar C en dan pas naar B? Zelf heb jij de logica waarschijnlijk helemaal in je hoofd. Maar in je hoofd is niet hetzelfde als op papier.

Ontbrekende tekst
Heb je een inleiding? Is er een duidelijk verband tussen de verschillende alinea’s? Sluit je je verhaal krachtig af of zijn er open eindjes?

Onduidelijke tekst
Als je het niet zo zegt, moet je het ook niet zo schrijven. Ik gebruik het niet voor niets als een slogan op deze website. Kortom: gebruik je veel jargon? Of kies je regelmatig (onnodig) voor moeilijke woorden? Wellicht is je verhaal voor je doelgroep op bepaalde punten nog te onduidelijk. 

Overbodige tekst
Schrijven is schrappen. Het kan zijn dat je tekst passages bevat die te omslachtig of niet relevant zijn.

Inconsistenties
Bijvoorbeeld in het gebruik van ‘u’ en ‘jij’, als je personen citeert (met enkele of dubbele aanhalingstekens?), in opsommingen en in het uitschrijven van cijfers.

Tags: Communicatie, De Nederlandse taal, Tekstcorrectie